keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Omenankukkia


Puolitoista vuotta sitten syksyllä istuttamamme kaksi omenapuuta ovat vielä melkoisia rääpäleitä. Ovat ne toki hieman kasvaneet pituutta ja saaneet uusia pieniä oksia, mutta ihan lähivuosina en uskaltaisi niistä kovin suurta satoa odotella.

Taimia ei ole hoidettu kovin suurella pieteetillä, vaikka ne kovin innoissamme istutimmekin jo ennen varsinaista muuttoa. Leikkaukset sentään on tehty suunnilleen myyjän ohjeiden mukaan ja kastelusta huolehdittu, mutta ensimmäisenä syksynä emme muuttokiireiden keskellä saaneet aikaiseksi taivuttaa oksia. Seuraavana keväänä se jäi – no, epäilemättä yleisen aikaansaamattomuuden seurauksena.


Tänä keväänä leikkasin omenapuut hyvissä ajoin keväällä ja viritin vihdoin vanhoista sukkahousuista painot oksien taivuttamiseen. Kivien ripustaminen hentoihin oksiin ja toisten oksien sitominen sukkahousun lahkeella puun runkoon hieman epäilytti: olin aivan varma, että ainakin ohuimmat oksat katkeaisivat heti ensimmäisessä myrskyssä.


Olen näemmä aliarvioinut puuntaimien kestävyyden ja huolenpitotarpeen pahemman kerran. Oksat eivät ole olleet millänsäkään edes kovista tuulista, toinen puu selviytyi viimekesäisestä muurahaisten invaasiosta ja toinen pienestä rusakon herkutteluhetkestä, ja molempiin alkoi kasvaa lehtiä heti kelien lämmettyä. Tänään pihalla käydessäni huomasin, että puut ovat alkaneet myös kukkia. Ja niitä kukkia on tulossa aivan valtavasti!

Saa nähdä, joko tänä kesänä pääsemme maistelemaan ensimmäisiä oman pihan omenoita.

2 kommenttia:

 1. Mitä lajiketta teidän puut on? Me ei ole itse istutettu pihaan mitään omenapuita, koska sekaan ei oikein enää mahdu uusia, mutta ollaan herkuteltu niillä olemassa olevilla, joista suosikikseni on noussut Melba, minulle muutoin uusi tulokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen on Valkea kuulas ja toinen on punainen syysomena nimeltä Heta. Tuota Hetaa taisi olla maistettavanakin (taimi oli tehnyt jo kaupassa yhden omenan) ja yllättäen en ollut sille kovin allerginen, joten tuo oli helppo valinta.

   Valkea kuulas joutui viime kesänä jonkin muurahaishyökkäyksen kohteeksi ja siitä meni varsi yhdestä kohdasta ihan spagetiksi, eli koko puu makasi melkein maata vasten. Kun saatiin muurahaiset pois, puukin piristyi ja nyt se kukkii noista kahdesta parhaiten.

   Tässä on monilla naapureilla isot omenapuut, mutta meillä ei ollut yhtään kun tähän muutettiin. Ei noista ehkä ihan siiderintekoon riittävää satoa kovin pian ole tulossa, mutta jos edes Helgalle saisi pari herkkua ja itselle vaikkapa omenapiirakan tai jotakin vastaavaa. :)

   Poista