tiistai 20. toukokuuta 2014

Taimet pihalle


Viime vuonna vein kärsimättömänä vihannesten taimet pihalle aivan liian pieninä. Olin kyllä karaissut ne huolellisesti kantamalla kaksi leipälaatikollista taimiruukuissa kasvavia tomaatin, paprikan, kesäkurpitsan ja munakoison taimia pihalle päivittäin – aluksi vartiksi kerrallaan ja sitten yhä pidemmäksi ja pidemmäksi aikaa. Taimet olivatkin tottuneet ulkoilmaan varsin hyvin, kun siirsin ne kasvimaalle tai isompiin ruukkuihin takapihalle.


Kaikki tomaatit, munakoisot ja erityisesti paprikat eivät kuitenkaan ehtineet kypsyä kunnolla ennen kelien viilenemistä, ja jouduin kantamaan melkoisen määrän kasveja takaisin sisälle syksyn tultua. Vasta talvella kuulin puutarhaa ikänsä hoitaneelta tädiltäni, että tomaatit olisi pitänyt kasvattaa ainakin kolme kertaa suuremmiksi eli noin 30-senttisiksi ennen ulos siirtämistä.


Nyt tomaatit ovat reippaasti viimevuotista suurempia ja tuntuvat viihtyvän pihalla oikein mainiosti. Viikonlopun kuumin auringonpaiste tosin meinasi olla vielä tässä vaiheessa melkoisen honteloille taimille liikaa, joten jouduin kantamaan suojaamattomat taimet pikavauhtia takaisin sisälle.Useimpien lukemieni ohjeiden mukaan tomaatit ja paprikat voi siirtää kasvihuoneeseen toukokuussa ja ulos lämpimälle seinustalle touko-kesäkuun vaihteessa tai kesäkuun puolella. Saapa nähdä, joudunko vielä siirtämään ulkokasvatukseen – aluksi toki harson alle – siirtämäni taimet vielä takaisin sisälle. 10 vuorokauden sääennusteeseen tutustuttuani päätin kuitenkin, että takapihamme aurinkoinen seinusta on jo nyt riittävän lämmin.


Kasvimaahan istutettavat kesäkurpitsa ja lamopinaatti saavat vielä odottaa muutaman päivän ajan maan lämpenemistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti