lauantai 10. toukokuuta 2014

Kevään ensimmäiset voikukatUsein pihasta ja nurmikosta puhuessa kuulee ihmisten tuskailevan sitkeän rikkaruohon kanssa – kun ei siitä voikukasta pääse sitten millään eroon! On myrkkyjä sen hävittämiseen ja työkaluja kasvin kaivamiseen juurineen irti maasta. Mutta vaikka mitä tekisi, aina ne keltaiset kiusanhenget ilmestyvät takaisin nurmikkoa täplittämään.Minä en ymmärrä, mistä moinen voikukkaviha on saanut alkunsa. Päinvastoin, minusta voikukka on aurinkoisen ja iloisen näköinen kesäkukka, joka tuo eloa tasaisen vihreisiin nurmikenttiin. Ja jos asiaan oikein perehtyisi, se olisi myös monikäyttöinen ja – mikä parasta – ilmainen hyötykasvi. Tuoreet, nuoret lehdet ja nuput voi laittaa salaattiin, kukan terälehtiä voi käyttää koristeena ja juurikin kuuluu olevan kuorittuna syömäkelpoinen.
Ruokaa en ainakaan vielä ole voikukista valmistanut, mutta muuten iloitsen aina niiden ilmestymisestä pihoja ja niittyjä täplittämään. Viimeistään voikukista tiedän, että kesä on ihan kohta täällä. Ja tänään bongasin tämän kevään ensimmäiset voikukat!

2 kommenttia:

 1. Teillä on tullut voikukat aikaisin!
  Meille ilmestyi vasta muutama päivä ennen kesäkuuta ensimmäiset voikukat.
  Nyt niitä toki onkin koko piha keltaisenaan.. :)

  Meillä on monta kania, joten kätevästi saa ainakin kerättyä syötävää, kun on sama mihin kätensä lykkää, niin aina osuu voikukkanippuun ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nämä olivat jotakin tosi hätäisiä edelläkävijöitä. :) Ihan muutamia niitä kasvoi siellä täällä verrattuna siihen, millaisia määriä voikukkia nyt on joka suunnassa.

   Kanit varmasti tykkää, muistan miten anoppilassa marsukin rouskutti tuoretta voikukanlehteä kuin paraskin silppuri! Muutaman kerran olen yrittänyt syöttää niitä meidän Helga-papukaijallekin, mutta sille ei näy maistuvan. Arvaa varmaan, että olisi ilmaista sapuskaa. ;)

   Poista