maanantai 3. maaliskuuta 2014

Kohti tomaattiomavaraisuutta

K-Raudan Puutarhaklubin uutiskirjeessä varoiteltiin aloittamasta taimien esikasvatusta liian aikaisin. Varmasti ihan aiheesta, koska eihän tässä voi varmaksi tietää, milloin kevät ja kesä todella tulevat ja kasvit saa pihalle kasvamaan.Päätin kuitenkin ottaa taimikasvatuksen siinä mielessä varman päälle, että ehdin varmasti saada taimet riittävän suuriksi ennen niiden siirtämistä ulos. Ensimmäisten joukossa kylvetyt lamopinaatit hieman yllättivät, kun siemenet itivät pussin kyljessä arvioidun kahden viikon sijasta muutamassa päivässä. Samaan aikaan kylvetyt California Wonder -paprikat antoivat odottaa itseään hieman kauemmin, mutta nyt nekin kasvavat jo sellaista vauhtia, että kohta täytynee suunnitella niiden siirtoa hieman suurempiin "väliruukkuihin".Tässä välillä ehdin saada myös Joe's Long- ja Cayennetta-chilipaprikat sekä Tasty Grill Red -vihannespaprikat kylvettyä, ja kärsimättömän odottelun jälkeen jokaisesta purkista näyttää kuin näyttäkin pilkottavan hieman vihreää. Toiveissa on siis saada sekä makeaa paprikaa että chilejä omasta pihasta.

Suomalainen piha ja puutarha -kirjan mukaan tomaatin voi kylvää maaliskuussa. Viime kesänä noudatin siemenpusseissa mainittuja aikatauluja eli kylvin tomaatit vasta maaliskuun loppupuolella tai ehkä huhtikuun alussa. Taimet olivat ilmeisesti hieman turhan pieniä siirtäessäni ne ulos, joten yllättävän suuri osa tomaateista ei ehtinyt kypsyä pihalla, vaan jouduin kantamaan ruukuissa kasvattamani tomaatit ruukkuineen päivineen sisälle ja keräämään maahan istutetuista tomaateista suurimman osan sadosta vihreinä pöydälle kypsymään.Kaikesta huolimatta tomaattisato oli viime kesänä sen verran lupaava, että päätin tänäkin vuonna laittaa useampaakin lajiketta kasvamaan. Nyt on sitten niin Roma VF- ja Tumbling Tiger -luumutomaattia, Cherry Cascade -amppelitomaattia kuin Country Taste -pihvitomaattiakin kylvetty, joten ei kai tässä auta kuin jännätä mullan kosteuden sopivuutta ja taimien (toivottavasti) kasvaessa tulevan kesän kelejä ja lämmön riittävyyttä.
6 kommenttia:

 1. Oon vähän kade! Meillä ei oo toistaiseksi kasvanut parvekkeella vielä mitään syötäväksi kelpaavaa. Moinen istuttelu ja hoivaaminen ois meikäläisen viherpeukaluusasteelle vähän liikaa. Tai toisaalta, jos yritän valmistautua henkisesti tän vuoden, niin ehkä ens vuonna koenkin jo olevani valmis yritykseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on aina ollut hauskaa kasvatella kaikenlaista ikkunalaudalla, pari sitruuna- ja mandariinipuuta on jopa saatu säilymään hengissä lähemmäs 10 vuotta. Yhtään hedelmää niistä ei kyllä ole tullut, viime vuonna oli näiden vähän vähemmän eksoottisten viljelmien kanssa onneksi vähän parempi onni. :)

   Poista
 2. Miten jatkat niiden paprikoiden ja tomaattien kasvatusta ulkona? Lähinnä tarkoitan lämpöä. Meillä on kasvaneet kirsikkatomaatit lämpimänä kesänä ihan hyvin aurinkoisella seinustalla, mutta paprikaa en ole uskaltanut kokeilla ilman kasvihuonetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna takapihalla lämmin seinusta näytti olevan riittävän lämmin paprikoillekin, tosin vein ne sen verran pieninä ulos että jouduin lopulta kypsyttelemään hienosti kasvaneet mutta vihreäksi jääneet paprikat sisällä.

   Sekä kirsikka- että pihvitomaateista saatiin jo pihalta ihan hyvä sato, tosin niistäkin viimeisimmät piti sitten tuoda sisälle kypsymään (ja pihvitomaatit oli ihan tavallisten tomaattien kokoisia, kun en halunnut alkaa harventaa niitä ohjeen mukaan vaan annoin kaikkien kasvaa ja kypsyä).

   Kasvihuone mullakin kyllä on noita tomaatteja ja paprikoita varten haaveissa, ei vaan ehkä vielä täksi kesäksi ehdi...

   Poista
 3. Voi mitä herkkuja sulla onkaan tulossa! Minä olen tähän asti ostanut tomaatintaimet valmiina, mutta jospas sitä uskaltautuisi postauksesi rohkaisemana kokeilemaan. Onhan sitä kaikkea muutakin saanut kasvatettua ihan suuhun asti:)

  Otollisia oloja viljelmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Itse asiassa viime vuonna olin ihan valmis lopettamaan kaiken esikasvatuksen kokonaan ja hankkimaan taimet valmiina, kun moni hyvään kasvuun lähtenyt taimi kuoli ilmeisesti jouduttuaan liian pienenä pihalle. Oma moka siis, joten päätin ainakin vielä tänä vuonna yrittää uudestaan, kun niistä selviytyneistä kasveista tuli niinkin hyvä sato. On se vaan niin hauska seurata istutettujen siementen itämistä ja taimien kasvua! :)

   Poista