keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Kasvisruokapäivä



Opiskeluaikana söin koululla aika usein kasvisruokia ja valmistuttuani ajattelin, että täytyy alkaa kokkailla niitä itsekin ja pitää vaikkapa yksi kasvisruokapäivä viikossa. Siinä pääsisi samalla tutustumaan uusiin resepteihinkin, kun en ole aiemmin juurikaan kasvisruokia laittanut.




Valitettavan vähälle ovat uusien ruokaohjeiden kokeilut jääneet, vaikka hyllyssä on rivi erilaisia keittokirjoja. Useimpiin olen jopa laittanut merkkejä erityisen kiinnostavien ohjeiden kohdalle, jotta löydän ne helposti inspiraation iskiessä. Muutamia on tullut kokeiltua kerran tai pari, toiset ovat odotelleet sitä inspiraatiota jo useamman vuoden ajan.


Syksyllä lomamatkalta palatessamme meille tarjottiin kyläpaikassa aivan ihanaa kasvissosekeittoa, jonka ohjetta en tietenkään tajunnut kysyä. Näin ruokablogien ja erilaisten reseptisivustojen kulta-aikana ajattelin, että vastaava ohje ehkä löytyisi Internetin ihmemaasta ja lähdin toiveikkaana etsiskelemään. Juuri kaipaamaani reseptiä en löytänyt, mutta ihan hukkaan googletus ei tälläkään kertaa mennyt. Liemessä-blogista nimittäin löytyi erityisen kiinnostava ohje: kasvissosekeitto paahdetuista juureksista.





Olen hieman huono noudattamaan ruokaohjeita ja päädyin tälläkin kertaa vähän soveltamaan reseptiä. Uunin kautta pataan päätyi lanttua, bataattia, porkkanaa, pari sipulia, kukkakaalia ja kokonainen valkosipuli sekä lopuksi vielä hieman turkkilaista jugurttia kermaa korvaamaan. Hyvää tuli, vaikka maku taisi bataatista johtuen olla hieman alkuperäisen ohjeen keittoa makeampi.






















Omaan keittokirjaani resepti päätyi tässä muodossa (jota en siis kokatessani kuitenkaan noudattanut kovin orjallisesti):

  • juureksia (sipulia, valkosipuli, porkkanaa, nauris, palsternakka tms.)
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa
  • 2 dl kermaa
  • 1 l vettä
  • 1 kasvisliemikuutio

Kuori ja paloittele juurekset. Kaada päälle oliiviöljyä ja hunajaa. Asettele juurekset uunipellille yhteen kerrokseen, ripottele päälle suolaa ja paista ylätasolla 200 asteessa n. 45 minuuttia.

Kiehauta vesi ja lisää liemikuutio. Lisää paahdetut juurekset ja anna hautua hetki. Soseuta keitto, lisää kerma ja anna hautua vielä hetki. Mausta keitto mustapippurilla, chilijauheella ja/tai muilla sopivaksi katsomillasi mausteilla.


Saattaa hyvinkin olla, että tätä tulee muodossa tai toisessa tehtyä useamminkin. Soppa kun maistui miehellekin, vaikka hänen mielestään kasvisruoat ja keitot – saatikka sitten kasviskeitot – eivät tahdo vatsan täytteeksi riittää.

Tässä taloudessa keitto saa olla hieman paksumpaa.

2 kommenttia:

  1. Mulle tulee kovin paksusta keitosta sellainen olo kuin söisi vauvanruokaa, mutta kovin liruakaan se ei saa olla. Sellainen juokseva mutta paksu sopii mulle :) Muuten onko sulla ollut näissä kuvissa joku ulkoinen valonlähde vai oletko ihan päivänvalon varassa ollut? On niin ihanasti valoa näissä ja vuodenaika kun on kuitenkin aika pimeä vielä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me taas todettiin, että tämä kävisi myös perunamuusin korvikkeeksi jonkin muun ruokakokonaisuuden yhteyteen. :) Tuosta kieltämättä tuli vähän suunniteltuakin paksumpaa, kerman kanssa olisi varmaan ollut vähän keittomaisempaa. Hyvää oli silti!

      Kolme ensimmäistä kuvaa on itse asiassa otettu kesän ja syksyn aikana vähän paremmassa valossa, paprika tosin taisi olla keittiön loisteputkivalon tai liesituulettimen lampun alla. Kaksi alimmaista on otettu sen liesituuletinvalon kanssa ja keskimmäiset ihan päivänvalossa, kaikissa tosin oli kuvaushetkellä apuna jalusta ja sävyjä on vähän korjailtu jälkikäteen Lightroomissa. Meillä kun tuntuu kaikki keittiön valot olevan erisävyisiä, joten jos/kun ne kaikki on kuvatessa päällä, kameraparka menee valkotasapainon kanssa ihan sekaisin.

      Poista