perjantai 2. tammikuuta 2015

Vai vielä tipaton?

Sää lienee suomalaisten suosituimpien valituksen aiheiden joukossa. Aina on joko liian kylmä tai kuuma, sateinen tai kuiva keli.

Säätilalle nyt ei kuitenkaan voi mitään, joten yritän yleensä ajatella positiivisesti vähän kelistä kuin kelistä. Toki viime kesäkuun kylmät viikot hieman harmittivat, kun kaikkien taimien kasvu käytännössä pysähtyi lähes kuukaudeksi ja kukinta myöhästyi reippaasti. Tuulisella säällä taas hermostun, kun hiukset ovat jatkuvasti naamalla, oli sitten kylmä tai lämmin keli.

Silti monessa kelissä on hyvääkin. Luonto tarvitsee joka tapauksessa vettä, joten sade niin kesällä kuin varmaan talvellakin on hyvästä. Aurinkoisella kelillä on kiva ulkoilla, kunhan muistaa pukeutua lämpötilan edellyttämällä tavalla ja suojata silmät liian kirkkaalta paisteelta. Syksyn ensimmäiset pakkaset taas saavat koko maailman näyttämään kuin sokerikuorrutetulta, ja kaikkein kylmimmillä keleillä saa tuuletettuihin lakanoihin ja mattoihin ihanan raikkaan tuoksun.

Jopa kylmät kesäkelit saattavat näkyä myönteisessä valossa esimerkiksi hellekesää pienempinä hukkuneiden määrinä.

Nyt muutamia pakkaspäiviä ja lumipyryä seuranneessa vesisateessa lahkeet märkänä bussipysäkiltä jäistä polkua pitkin kotiin liukastellessani en kuitenkaan tahtonut keksiä sitten mitään hyvää tästä epätalvikelistä. Lyhytkin matka kestää tuplasti normaalia kauemmin, kun jään päälle kertynyt vesikerros saa kaatumisen vaikuttamaan tavallistakin epämukavammalta vaihtoehdolta, ja lähes polvia myöten märät housunlahkeet liimautuvat ikävästi pohkeisiin.

Ja entäs ne läpimärät sukat sitten...

Säästäähän tässä toki lämmityskuluissa, kun ei tarvitse kuukausikaupalla pyrkiä pitämään paukkupakkasia pihalla. Lumitöihinkään ei näillä keleillä juurikaan aikaa tuhraannu. Ja kai läpimäriksi kastuneet sukat ja lahkeet kelpaavat syyksi vaikkapa höyryävän kuumalle mukilliselle minttukaakaota?

2 kommenttia:

  1. Nyt olet kyllä jo liian positiivinen, ei tässä kelissä ole mitään hyvää! :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko myöntää, etten ihan vakuuttanut itseänikään. ;) Paljon mielummin lapioisin pakkaslunta vähän useamminkin ja joisin vaikka sitten lumitöiden päälle ne kaakaot.

      Poista