lauantai 28. kesäkuuta 2014

Syökää perunaa!

Peruna on pyöreä,
peruna on soikea,
peruna on ruoka ihan oikea.
Perunaa kun suuhun vie,
sille alkaa pitkä tie.
Vatsassa sen paras paikka eikös lie!


Onneksi emme syö perunaa kovin usein, kun sen pilkkomisesta kerran aiheutuu tällainen korvamato. En edes tiedä, muistanko sanat jostakin ala-asteajoilta oikein, mutta tässä muodossa ne nyt ovat päässäni jo kotvan jos toisenkin soineet.

Pannulla paistettua ahventa ja porkkanalla höystettyjä grilliperunoitaJa mikä kaiken tämän sitten oikein aiheutti? No, ajattelin ensin grillata kanaa ja tehdä sen lisäkkeeksi keväällä Top 5 -ruokiini listaamiani grilliperunoita. Varsin vähäiseksi jääneen vesisateen alettua päätin kuitenkin lämmittää grillin sijasta uunin, ja hyvin nämä perunat uunissakin valmistuvat. Viimeksi söimme niitä alkuviikosta (juurikin uunissa paistettuina) isän kanssa kalastetun ahvenen kaverina, ja nyt oli päästävä eroon pussin pohjalle jääneistä potuista.

Grilliperunat

 • 1 kg perunoita
 • 1 iso sipuli
 • 4–6 valkosipulin kynttä
 • oliiviöljyä
 • suolaa
 • voita
 • mustapippuria


Lorauta hieman oliiviöljyä kannellisen uunivuoan (esim. Kermansaven Hot Pot sopii tarkoitukseen mainiosti) pohjalle. Pilko perunat, sipuli ja valkosipuli ja sekoita ne vuoassa. Mausta suolalla ja mustapippurilla, kaada päälle vielä hieman oliiviöljyä ja sekoita. Heitä pari nokaretta voita päällimmäiseksi, sulje kansi ja paista perunoita grillissä tai 200–250-asteisessa uunissa, kunnes padan reunoja ja pohjaa vasten olevat perunat ruskistuvat hieman ja kaikki perunat ovat reilusti kypsiä.

Valkosipuliaiheisia lastenlauluja on harmittavan vähän.


Minusta nämä perunat sopivat ihan minkä tahansa grilliruoan seuraksi. Ja monen muunkin. Alkuviikosta söimme niitä pannulla paistettujen ahvenfileiden kanssa, tänään uunissa paistettujen kanan rintafileiden lisänä. Viime kesänä niiden seurana oli erinäisiä grilliherkkuja – niin liha- kuin kasvissellaisia.Pee-ruu-naa on pyöö-ree-ä,
pee-ruu-naa on soii-keee-a...!


2 kommenttia:

 1. Peruna on herkkua! Etenkin kesällä sitä tulee sitä syötyä, talvella vähän vähemmin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä vähän kyllästyin perunaan jossakin vaiheessa, kun sitä tuli syötyä lähinnä vain tavallisena muusina tai keitettynä, mutta yllättävän helpolla siitä lopulta saa vaikka minkälaisia herkkuja. :)

   Poista