keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Suuri koulintasavotta

Tomaatit ja muut vihannekset on hyvä koulia omiin astioihinsa siinä vaiheessa, kun taimiin on kasvanut sirkkalehtien lisäksi ensimmäiset varsinaiset lehdet. Omien tomaattieni tapauksessa tämä oli jo jokunen viikko sitten.


Ennakkosuunnittelun tärkeys kävi taas kerran ilmi vähän kantapään kautta. Olin suunnitellut koulintaa pääsiäistä edeltävälle viikonlopulle, mutta pääsimme multaostoksille vasta sen viikonlopun sunnuntaina. En tietenkään ollut tajunnut, että Hong Kongin kesäpihalta ostettava multa olisi yöpakkasten jäljiltä jäässä. Vaan olihan se.

Ihan kokonaan en suunnitelmastani malttanut sinäkään viikonloppuna luopua, vaan kaavin säkin reunoilta jäisen multakokkareen ympäriltä "irtomullan" ruukkuihin lämpenemään. Päätin vielä tehostaa prosessia hieman kastelemalla mullan lämpimällä vedellä.

Taimia ei tietenkään kannata istuttaa välittömästi kylmään multaan, jonka sekaan on kipattu kuumaa vettä. Country Taste -pihvitomaattini näyttivät kuitenkin juurtuvan uusiin ruukkuihinsa erinomaisen nopeasti, kun istutin ne muutamaa tuntia kastelun jälkeen tasalämpöiseen ja mukavan kosteaan multaan.

Muiden tomaattien ja paprikoiden osalta jouduin odottelemaan kiltisti mullan sulamista ja istutin taimia ajan mittaan aina ehtiessäni. Ilmeisesti kasvienkin käsittelyä vähitellen oppii tekemällä: tällä kertaa taimet eivät näyttäneet koulinnan jälkeen juuri lainkaan stressaantumisen merkkejä.

Viikon opetus kuitenkin on, että ne taimet todella kannattaa koulia heti ensimmäisten varsinaisten lehtien ilmestyttyä: ehjänä purkkiin asti päässeet taimet kyllä lähtivät hienoon kasvuun, mutta parista hieman liian pitkäksi venähtäneestä tomaatista onnistuin katkaisemaan varren samassa istutusruukussa kasvaneita taimia erotellessani.

Nyt sitten vain odotellaan, pitääkö Euroopan keskipitkän aikavälin sääennuste paikkansa ja saadaanko kasvihuoneettoman pienviljelijän iloksi poikkeuksellisen lämmin kesä!


2 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Tekee mieli upottaa itsekin sormet taas multaa. Tein muuten kommenttisi innostamana lissikeittoa ,tuli tosi hyvää. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Minä en millään malttaisi odottaa kesää, että pääsisi leikkimään mullan kanssa pihalla ilman, että on aina lattia ihan sotkussa...

    Ja eipä kestä, aika herkullisen näköistä soppaa olit keitellyt! Pitäisi itsekin taas joku kerta tehdä kattilallinen pakastettavaksi, tuota on kiva sulatella lounaaksi jos ei edellisen päivän ruoalta jää jämiä.

    VastaaPoista