tiistai 18. helmikuuta 2014

Riistapaistia

Jokin aika sitten mies tuli kesken työpäivän kotiin tuomaan kaveriltaan saamansa riistapaistit pakastimeen. Valmistusohjeeksi kaveri oli sanonut, että kannattaa käyttää yrttejä ja paistaa liha hitaasti matalalla lämmöllä.

Minusta muovipusseissa olleet jäiset lihakimpaleet näyttivät aivan identtisiltä, joten jäin siihen uskoon, että molemmat ovat peräisin hirvestä. Aiemmat kokemukseni riistasta rajoittuvat jauhelihana saatuun peuranlihaan, joten turvauduin taas maailman johtavaan hakukonejättiin otettuani toisen saamistamme lihoista sulamaan.

Löytämieni hirvipaistireseptien ja kaverin ohjeen perusteella päädyin yrteillä maustettuun punaviinimarinadiin, johon laitoin suolan ja mustapippurin lisäksi reilusti tuoretta rosmariinia ja timjamia. Muistaakseni en taaskaan noudattanut aivan orjallisesti yhtäkään löytämääni ohjetta, vaan päädyin useampaakin soveltamalla seuraavaan ratkaisuun:

Riistapaisti punaviinimarinadissa

  • vajaa kilo hirven- tai peuranlihaa
  • 1 pullo punaviiniä (edullinen Don Hugo sopi tarkoitukseen mainiosti)
  • 1 ruukku tuoretta timjamia
  • 1 ruukku tuoretta rosmariinia
  • mustapippuria
  • suolaa

Huuhtele ja kuivaa lihan pinta. Mausta liha reilusti suolalla ja mustapippurilla.

Kaada punaviini sopivaan kulhoon tai kulhossa olevaan reilunkokoiseen muovipussiin (pussia käyttämällä hieman pienempi viinimäärä riittää koko lihan peittämiseen), lisää yrtit ja sekoita. Aseta liha pussiin tai kulhoon niin, että se peittyy kokonaan marinadiin, ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Jos liha ei peity kunnolla marinadiin, sitä voi kääntää muutaman kerran. Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista.

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja aseta liha kannelliseen pataan tai uunivuokaan. Kaada myös suurin osa marinadista pataan ja anna lihan paistua 20–30 minuuttia 200 asteessa. Laske sitten uunin lämpötila n. 75 asteeseen ja anna lihan paistua paistin koosta riippuen vielä 5–8 tuntia, kunnes se on pehmeää ja mureaa. Valele paistia silloin tällöin jäljellä olevalla marinadilla.

Tämä annos oli hirveä.Tarkemmassa keskustelussa ensin paistettu liha osoittautui peuraksi, mutta sama resepti tuntui sopivan myöhemmässä kokeilussa varsin hyvin myös hirvenlihalle.

Ja tämä puolestaan peuraa.
Perinteisen perunamuusin sijaan tein paistin lisäkkeeksi paahdettuja juureksia: lanttua, bataattia, porkkanaa ja sipulia. Vihanneksia pilkkoessani harmittelin hieman, etten ollut tajunnut säästää yhtään timjamia vihannesten mausteeksi – jospa sitten seuraavalla kerralla!

Minulla on vähän tapana liioitella ruoan määrässä, ja tälläkin kertaa vihanneksia jäi yli. Vaan ei hätää – ylijäämävihanneksista ja lihan paistoliemestä tuli seuraavana päivänä varsin maistuva sosekeitto, jota en tällä kertaa lihaliemen vuoksi rohkene kasvissosekeitoksi nimitellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti