sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Mehua, tuoremehua!

Olemme muutamana syksynä tehneet omenasiideriä ja ajattelimme, että käyneen omena-vesiseoksen siivilöinti pullotusvalmiiksi voisi helpottua mehulingolla. Saimmekin jokunen vuosi sitten mehulingon lahjaksi, mutta totesimme hyvin pian sen sopimattomuuden siiderintekoon: käymisvaiheessa pehmenneet omenat menivät sujuvasti läpi lingon siivilästä, joten laitteen molemmista päistä tuli melko samanlaista tasaista omenamössöä.

Testasin toki linkoa tuoreisiinkin omenoihin, joiden kanssa se tietenkin toimi paljon paremmin, ja suunnittelin kovasti tekeväni sekä talven varoiksi omenamehua että silloin tällöin vaikkapa lasillisen porkkanamehua tai muuta mukavaa. Jotenkin tämä kaikki kuitenkin jäi muutamaa kokeilua lukuun ottamatta lähinnä suunnitelman asteelle, ja linko hieman unohtui kaapin perukoille.

Kunnes tänä syksynä lomalle lähtiessämme olimme yötä mieheni siskon luona ja saimme aamupalalla tuoretta mehua suoraan mehulingosta. Aamuneljältä havainnointikykyni ei ehkä ollut ihan parhaimmillaan, mutta uskoisin linkoon menneen ainakin appelsiineja ja omenaa. Ehkä porkkanaakin, joskaan tästä en menisi takuuseen. Oli miten oli, mehu tietenkin peittosi kaikki kaupan valmismehut mennen tullen, ja päätin saman tien kaivaa oman mehulinkomme kaapista vähän näkyvämmälle paikalle. Ehkä sitä sitten tulisi käytettyä säännöllisemmin!


Ihan joka aamu en jaksa linkoamme alkaa puhdistaa – sitä hedelmäsilppua nimittäin on sitten aivan joka paikassa – mutta lähes säännölliseen käyttöön se on nyt päässyt. Hyvä niin, sillä vaikka hedelmistä tykkäänkin, olen jostakin syystä ollut aina todella huono syömään niitä. Mandariinikauden alussa aina innostun niistä, mutta ei niitä vain tule syötyä kuin sen ensi-innostuksen ajan eli viikon tai parin verran. Mehussa taas saa useammankin hedelmän vitamiinit kerralla, ja uskaltaisin melkeinpä väittää juoneeni jo nyt parin viikon kuluessa mehuna useamman appelsiinin kuin mitä syön normisyksynä ja -talvena yhteensä.Samettisen pehmeä hedelmämehu (muutama lasillinen)

 • 4 appelsiinia
 • 4 pientä porkkanaa
 • 1 pieni omena
 • 1 banaani

Kuori appelsiinit ja banaani. Pilko kaikki hedelmät ja vihannekset mehulinkoon sopiviksi ja surauta ne mehuksi.

Banaanista irtoaa hyvin vähän mehua (mutta yllättäen sitäkin enemmän makua), ja empiiristen kokeilujeni perusteella se kannattaa heittää linkoon samaan aikaan vaikkapa porkkanoiden tai appelsiinien kanssa. Muuten näyttää käyvän helposti niin, että koko banaani menee muusina suoraan mehulingon "jäteastiaan".Voi miksi en tajunnut jo aiemmin, miten hyvää tuoremehua näin saakaan?


2 kommenttia:

 1. Meillä ei harmi kyllä ole mitenkään tilaa mehulingolle. Toisaalta syön kyllä ihan hirveät määrät hedelmiä ihan muutenkin, joten ei harmita ihan kamalasti. Mutta onhan tommonen tuore mehu ihan sairaan hyvää! Entinen työkaveri toi aina välillä linkonsa sekä laatikkokaupalla hedelmiä töihin, ja oli tosi mahtavaa maistella erilaisia komboja läpi työpäivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luksusta suorastaan tuollainen. :) Nykyään kai on suunnilleen blenderin kokoisia linkojakin eli vähän tuota meidän laitettamme pienempiä. Tiedä sitten, olisiko niissä myös vähemmän osia ja erilaisia koloja, joihin sitä hedelmähöttöä pääsee piiloutumaan...

   Poista