perjantai 12. syyskuuta 2014

Helppoa mutta herkkua

Rakastan keittokirjoja. Ja ruokablogeja. Joitakin ruokaohjelmiakin katson ihan mielelläni, jos kokkailun lomassa kerrotaan valmistuvan sapuskan ohje yleistajuisesti. Aakkosketjujen ilmaisjakelulehdistä selaan aina ruokasivut ja mietin, mitä kaikkia ohjeita haluaisin kokeilla.

Käytännössä olen kuitenkin äärimmäisen laiska ja urautunut kokki etenkin arkipäivinä. Yleensä talteen ottamissani uusissa ohjeissa on aina jokin vihannes tai mauste, jota ei kotoa juuri inspiraation iskiessä löydy, joten kokeilu saa jäädä seuraavaan viikonloppuun tai jonnekin hamaan tulevaisuuteen.

Kuka sitä nyt työpäivän jälkeen kauppaan lähtisi, jos kerran jääkaapista löytyvistäkin aineksista saa jotakin hyväksi havaittua aikaan.

Yksi näistä vakiokokattavistani on kanawokki. Se on helppoa, hyvää ja helposti muunneltavissa kulloinkin kaapissa olevien ainesten mukaan – eli aika lailla täydellistä arkiruokaa. Lisäksi se toimii varsin hyvin myös kasvisversiona, jos kanaa ei juuri satu olemaan saatavilla tai muuten tekee mieli kasvisruokaa.

Mutta voikohan näin hyvään ruokaan kyllästyä, jos sitä syö lähestulkoon joka viikko?


Pehmeän tulinen kookos-kanawokki

  • 750 g kanaa
  • 1 iso sipuli
  • muutama valkosipulinkynsi
  • 1–2 chilipaprikaa
  • 1 iso kesäkurpitsa
  • 3 paprikaa
  • 2 tomaattia
  • 150 g täysjyvänuudeleita
  • 400 ml kookoskermaa tai -maitoa
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria
  • cayennepippuria
  • murskattuja korianterin siemeniä
  • loraus kookos- tai oliiviöljyä

Pilko vihannekset, silppua valkosipuli ja chilipaprika hienoksi. Kuullota sipuli ja valkosipuli nopeasti öljyssä ja ruskista sitten kana. Lisää vihannekset, mausta ja anna kypsyä hetken aikaa kannen alla.

Lisää keittämättömät nuudelit (minä murskaan nuudelikiekot tässä vaiheessa sopivan pieniksi palasiksi) ja varmista, että ne ovat kokonaan nesteessä. Lisää tarvittaessa osa kookoskermasta tai vaihtoehtoisesti hieman vettä.

Kun nuudelit ovat lähes kypsiä, lisää kookoskerma, tarkista mausteet ja anna ruoan kypsyä vielä hetki miedolla lämmöllä kannen alla ennen tarjoilua.


Kookoskerma pehmentää mausteiden makua huomattavasti, ja liian vähillä pippureilla tästä tulee helposti hieman lattean makuista. Parhaan lopputuloksen saa säätämällä chilin ja mausteiden määrän ennen kookoskerman lisäämistä: kun liemi maistuu tässä vaiheessa melkeinpä liian tuliselta omaan makuun, on lopputulos kookoksella pehmennettynä aivan täydellinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti