maanantai 17. maaliskuuta 2014

Kolmen juuston kesäkurpitsa-munakoisovuoka

Minulla on paha tapa kerätä hyvältä kuulostavia ruokaohjeita, joita täytyy kokeilla joskus. Ikävä kyllä reseptit hukkuvat helposti sinne muiden joskus kokeiltavien ohjeiden alati kasvavaan kokoelmaan, ja monet jäävät pitkäksikin aikaa tai jopa pysyvästi unohduksiin.



Törmäsin perjantaina Ruokailmiö-blogissa italialaiseen munakoiso-kesäkurpitsavuokaan, joka oli tietysti lisättävä sinne kokeiltavien reseptien listan jatkoksi. Tällä kertaa päätin kuitenkin olla kokeilematta sitä "sitten joskus" ja kokkailin ohjeesta hieman mukaillun version heti viikonloppuna. Sellaisenaan en siis taaskaan onnistunut ohjetta noudattamaan, vaan lähdin tietysti tälläkin kertaa sooloilemaan.



Alkuperäisen ohjeen annoskoko kuulosti minusta hieman pieneltä tähän talouteen, joten päätin suunnilleen tuplata annoskoon. Suurena juuston ystävänä taas lisäsin mozzarellan ja parmesaanin joukkoon vielä hieman edamia.

Juustoa tässä ruoassa olikin sitten todella runsaasti ja osittain tästä syystä se oli erittäin täyttävää. Saattaapa olla, että kokkaan tätä toistekin – joko tässä tämänkertaisessa muodossaan tai siitä vielä tilanteen mukaan hifistettynä!


Kolmen juuston kesäkurpitsa-munakoisovuoka

  • 3 keskikokoista munakoisoa
  • 3 keskikokoista kesäkurpitsaa
  • 1 keskitulinen chilipaprika
  • suolaa
  • voita paistamiseen
  • 1–2 sipulia
  • 5 valkosipulin kynttä
  • loraus oliiviöljyä
  • 2 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa
  • 1½ dl vettä
  • 1–2 tl sokeria
  • mustapippuria
  • tuoretta basilikaa
  • 250 g mozzarellaa
  • 100 g parmesaania
  • 100 g edamia


Leikkaa kesäkurpitsa ja munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleiden pintaan suolaa ja anna niiden tekeytyä puolisen tuntia. Kuivaa viipaleet talouspaperilla ja suolaa niiden toinen puoli.



Pilko sipuli, valkosipuli ja chilipaprika. Kuullota sipuli ja valkosipuli kevyesti oliiviljyssä. Lisää tomaattimurska, vesi, chilipaprika, suolaa, sokeria ja mustapippuria sekä revittyä basilikaa. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.

Kuivaa ja paista itketetyt kesäkurpitsa- ja munakoisoviipaleet pannulla voissa niin, että ne saavat hieman väriä. Revi mozzarella pieniksi paloiksi ja raasta muut juustot.



Kaada vuoan pohjalle noin kolmasosa tomaattikastikkeesta ja vajaa kolmannes juustoista. Asettele päälle kolmannes munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleista limittäin. Tee vielä kaksi samanlaista kerrosta ja ripottele päällimmäisten kasvisviipaleiden päälle hieman juustoraastetta.



Paista 200 asteessa puolisen tuntia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.



Buon appetito!

4 kommenttia:

  1. Ai että kuulostaa hyvältä!

    Tuttu juttu tuo laatikkoon kertyvät "pakko kokeilla" ruokaohjeet:) Kiireessä sitä sitten aina tekee jotakin tuttua juttua ja vieraille tarjoaa aikaisemmin hyväksi havaittua. Ptäisikin taas ryhdistäytyä...

    Aurinkoista viikon jatkoa!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi varmaan ottaa oikein tavaksi kokeilla aina viikonloppuna edes yhtä uutta ruokaa, jos vaikka löytäisi sitä kautta vaihtelua niihin kiireessä kokattaviin tuttuihin juttuihin. :) Tätä en tosin alkaisi enää illalla pitkän työpäivän jälkeen väkertää, oli sen verran hommaa tuossa vihannesten pilkkomisessa ja ennen kaikkea paistamisessa.

      Poista
  2. Tää pääsi myös mun kokeiltavien listalle :)

    Mä oon tässä nyt parisen kuukautta yrittänyt kokata tai leipoa joka viikko ainakin kerran jotain uutta. Yleensä näin käy sunnuntaina, jolloin on aikaa häärätä keittiössä. Useimmat jutut ovat onnistuneetkin mainiosti, ja on kyllä tosi piristävää laajentaa vähän repertuaaria. Muuten meillä varmaan syötäisiin makaronilaatikkoa noin 30 % ajasta... Suosittelen siis ihan tietoista uusien asioiden yrittämistä, siitä saa jotenkin kaupan päälle myös tosi hyvän mielen, kun on muka ylittänyt itsensä - vaikka kyse oiskin ihan vaan uudesta leipäreseptistä.

    Mulla ois muuten sulle haaste blogissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sama tavoite täällä, tosin vielä sillä lisämausteella että yritän kovasti tutustua kasvisruokaohjeisiin. Syön nimittäin mielelläni kasvisruokaa, mutta jotenkin sitä ei vaan ole tullut juurikaan kokattua itse eikä tuo reseptivalikoima tosiaan niiden osalta ole vielä kovin valtava. Tämä oli kyllä sen verran herkku ja vielä täyttäväkin ruoka, että ehdottomasti teen toistekin!

      Kiitos haasteesta! Pohdinnassa on, eli listausta pukkaa lähitulevaisuudessa. :)

      Poista