sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Aidan toisella puolen

Joka kevät viherryn kateudesta sitä mukaa kuin naapureiden raparperit kasvavat valtaviin mittoihin. En ole niin kiinnittänyt huomiota ruohon vihreyteen, mutta ainakin raparperi todella on rehevämpää (kuvainnollisen) aidan toisella puolen.

Viime kesänä kuulin paristakin eri lähteestä, että raparperi ei kaipaa valoa kasvaakseen, kunhan lämpöä piisaa. Hyvä keino saada raparperin kasvuun vauhtia olisi kuulemma niiden peittäminen mustalla saavilla. Sen alla raparperi kuulemani mukaan kasvaisi vauhdilla heti alkukeväästä lähtien ja tuottaisi lisäksi tavanomaista pehmeämmän makuista satoa ja pienemmät lehdet.

No, pakkohan sitä oli kokeilla. Ja miksipä ei, kun ei tässä varsinaisesti mitään hävittävää olisi. Sekä talomme edellisten asukkaiden hieman varjoisaan kulmaan istuttamat että anopilta saadut, aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa kasvavat raparperit kun ovat aiempina kesinä jääneet säälittävän pieniksi.

Meillä ei ollut sopivaa mustaa saavia, mutta ajattelin tummanvihreän ämpärin olevan kelvollinen korvike ainakin ensikokeilua varten. Se ei tietenkään peittäisi kuin yhden kasvin, mutta täytyyhän näinkin tieteellisessä kokeessa toki olla myös verrokkikasvi.


Jutussa on selkeästi perää, sillä ämpärin alla ollut raparperi kasvoi parissa viikossa "ulos" piilostaan, kun taas viereinen rehu oli samassa ajassa saanut aikaiseksi vain pari vaivaista lehteä pienenpieniin varrentynkiin. (Naapurin kolmen metrin päässä sijaitsevat raparperit toki rehottivat tässä vaiheessa jo sen kokoisina, että meillä niistä olisi tehty paistosten lisäksi jo mehuakin.)

Edellisten asukkaiden istuttamat raparperit sattuivat olemaan juuri suunnittelemamme kasvihuoneen paikalla, joten päätimme mielenkiinnosta jättää ne ainakin täksi kesäksi kasvihuoneen kulmaan. Paremmin nekin nyt kasvavat kuin parina aiempana kesänä, mutta eivät läheskään samaan tapaan kuin ämpärin ja sittemmin suuremman mustan muovilaatikon alla asustavat lajitoverinsa.

Saattaapa olla, että siirrän loputkin raparperit ensi kesäksi ison kiven juureen, mustan laatikon alle tehokasvatukseen. Ja viherryn kateudesta joka kerta naapurin raparperit nähdessäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti