lauantai 8. helmikuuta 2014

Kevätkylvöjä


Ulkona on plussan keli ja sataa vettä. Se ei voi tarkoittaa kuin yhtä asiaa: kevättä! Ja keväällä pitää aloittaa valmistelut kesän kasvimaata varten. Itse kasvimaa on toki edelleen lumipeitteen alla, mutta ensimmäiset siemenet pääsee jo kylvämään taimiruukkuihin.
Noudatin viime vuonna pitkälti siemenpakkausten ohjeita, mutta minusta suurimman osan siemenistä olisi saanut kylvää jo reilusti ohjetta aiemmin. Näin taimilla olisi ollut enemmän aikaa vahvistua ennen ulos istuttamista, ja sadolle olisi jäänyt enemmän aikaa kypsyä loppukesästä.


Nyt päätin noudattaa aiemmin mainitsemani puutarhakirjan (Suomalainen piha ja puutarha) aikataulua, jonka mukaan paprikat ja lamopinaatit voi kylvää jo helmikuussa. Tomaattien kanssa en myöskään aio viivytellä turhia, koska viime vuonnakin osa tomaateista piti kelien viilennyttyä kerätä vihreänä keittiön pöydälle kypsymään.Lamopinaatin siemenet unohdin tietenkin laittaa etukäteen likoamaan, joten niiden kylväminen jäi huomiselle. Tänään multaan päätyivät makean California Wonder -paprikan siementen lisäksi valkosipulin "siemenet" eli ne itusilmussa kasvavat pikkukynnet.Totta puhuen minulla ei ole aavistustakaan siitä, miten nuo itusilmut on tarkoitus käyttää. Niissä kuitenkin näytti olevan kasa minikokoisia valkosipulinkynsiä, joten erottelin "kynnet" toisistaan ja kylvin isoimmat multaan. Ilmeisesti näistä pitäisi kasvaa yksikyntisiä valkosipuleita, jotka istutetaan seuraavana syksynä. Näistä sitten pitäisi tulla oikeita, monikyntisiä valkosipuleita. Jään mielenkiinnolla odottamaan.Paprikansiemenet olen yleensä kylvänyt melko suurpiirteisen sekaisin suurehkoihin purkkeihin. Viime vuonna totesin, että järjestelmällisempi lähestymistapa säästää taimien koulintavaiheessa sekä aikaa että hermoja – ja todennäköisesti myös niitä taimia. Sikin sokin kylvetyt siemenet kun tahtovat kasvattaa juuretkin oikein kunnon solmuun, kun taas sopivan välimatkan päähän toisistaan kasvavat taimet saa huomattavasti helpommin ja vähemmillä vaurioilla irti toisistaan.Tällä hetkellä itämässä on siis 40 paprikansiementä ja 16 valkosipulin siementä, itua tai mitä lie. Huomenna operaatio jatkuu lamopinaatilla ja lähiviikkoina mm. tomaatin, pinaatin, kesäkurpitsan ja munakoison siemenillä.


1 kommentti:

  1. Moikka! Jätin sulle haasteen: Mikä on lempipaikka kodissasi?
    http://ihanatalomaalla.blogspot.fi/2014/02/keittion-poydan-aaressa.html

    VastaaPoista